Sık Sorulan Sorular
- Ana Sayfa /
- Sık Sorulan Sorular
Başlangıç için tayt spor ayakkabı uzun çorap ve yedek fanila. Güneş kremi yaz ayları için önerilir. Tog ve güvenlik yeleği başlangıçta verilecektir. Daha sonra satın almanız önerilir.
Biniciliğe ilk başlayan biniciler için rahat ve bedene uygun ölçüde kıyafet şarttır. Çizme başlangıçta şart olmasa da, üzengiden kaymayacak tabana sahip bir ayakkabının kullanılması gereklidir. Ayrıca uygun bir kask(tog) kullanmak her zaman için en doğru davranıştır.
İlerleyen zamanlarda güzel bir binici kıyafetine sahip olunmalıdır. Kıyafette en önemli parça pantolon olup, pantolonun diz kısmı, dizleri sıkmamalı ve kalçaya tam oturup pot oluşmamalıdır.
Çizmelerin konçları yeteri kadar uzun olmalı ve bacağı sıkmadan sarmalıdır. Tabanlar doğaldır ki, kaymayı engelleyici malzemeden yapılmış olmalıdır.
Elleri soğuk hava şartlarına karşı koruyucu özelliklere sahip deri veya deri takviyeli örme eldivenler, dizginlerin de ellerden kaymasını engelleyerek doğru tutulmasını sağlarlar.
110 veya 120 cm uzunluğundaki yeteri kadar sert bir kamçı eğitimlerde kullanılabilir. Engel atlama ve arazi yarışmalarında 70 cm uzunluğundaki kamçılara izin verilmektedir.
Mahmuzun ne zaman kullanılacağına öğretmen karar verir. Mahmuzlar ayak tabanına paralel olacak biçimde ayarlanmalıdır.
Ceket başlangıçta gerekli değildir. Alındığı zaman özellikle omuz bölgelerinin çok sıkı olmamasına dikkat edilmelidir.
Kadınlar için:
Çalışma esnasında saçların dağılmasını önleyecek şekilde hafif ve başı kavrayacak şekilde bir şapka (TOK). Mevsime göre bluz süeter veya ceket.
Eldiven.
Oturuşta rahat ve sıkıntı vermeyen binici pantolon veya başlangıç için tayt. Çizme veya bot _çeps. Mahmuz (acemi binicilere öğretmenin takdirine göre oturuş devresinin sonunda yardımlar devresinin başında olmalıdır.) Kamçı.
Erkekler için:
Rahat ve hafif bir şapka (tok).
Mevsime göre süeter ve ceket.
Eldiven.
Rahat bir binici pantolonu
Çizme veya bot _çeps.
Mahrnuz( acemi binicilere öğretmenin takdirine göre oturuş devresinin sonunda. Yardımlar devresinin başında olmalıdır).
KAMÇI:
Derslere yeni başladığın zaman pahalı binicilik takımlarına yığınla para harcamana hiç gerek yok buradaki en önemli nokta giysilerinin pratik rahat ve güvenli olmasıdır.
KASK (TOG):
Bir binici togu güvenlik standartları için gerekli bir giyecektir. Çoğu binicilik okulunda öğrencilere kullanmaları için ödünç tog verilmektedir. Ama bu işi ciddiye alıp devam ettirmek istiyorsan kendine özel bir tane alman faydalı olacaktır. Geleneksel kadife binici togu bu iş için en iyi olanıdır.
BOTLAR:
Tabanı fazla kalın olmayan düz ve sağlam bir bot veya bir ayakkabı birkaç ders için işini görebilecektir. Daha sonra muhtemelen uzun Kendin uzun bir binici botu veya bir çizme almak isteyeceksin. Bunların ikisi de eyerde rahat ve güvende olmanı sağlayacak biçimde yapılmıştır. Asla spor ayakkabı uzun topuklu ayakkabı veya çizme giyme. Çünkü bunlar üzengiye sıkışabilir ve düşmen durumunda tehlike yaratabilirler.
KAZAK:
Uzun kollu normal bir kazak işini rahatlıkla görebilir.
CEKET:
Ceket soğuk havalarda seni sıcak ve rahat tutacak bir giysidir.
Özel dikilmiş binici ceketleri de olmasına rağmen. Eyerdeki pozisyona hiç etki etmediği için herhangi bir ceketi de giyebilirsin. İleri de eğer yarışmalara katılacaksan. zarif bir binici ceketine İhtiyacın olacaktır.
ELDİVENLER:
Eldiven giymek ellerin su toplamasına engel olup dizginlerin elinden kaymasını önleyecektir.
VÜCUT KORUYUCUSU:
Biniciliğini ilerletmeyi düşünüyorsan düşme ve yuvarlanma anlarında vücudunu koruyacak olan bir vücut koruyucusuna ihtiyacın olacak demektir
Atın gebelik süresi 11 aydır.3–4 ay emzirirler. Atlar büyümelerini 4–5 yaşında tamamlar ve ortalama 25–30 yaşına kadar yaşarlar. Normal nabız sayısı 28–40 tır. Vücut ısısı 37,5–38,5 C dir.
Atlar Bir kulağını sesin yönünü belirlemek için kullanır. iki kulağını birden hislerini belirtmek için kullanır.
Kulakların öne doğru eğilmesi, bakışından ve
başını dik tutmasından atınızın size karşı güvende ve ilgili olduğunu anlayabilirsiniz.
Kulakların arkaya doğru yatık, burun deliklerinin büyümesinden, atınızın kuşkulu ve size karşı güvensiz ve sinirli olduğunu anlayabilirsiniz. Yani kulaklar geriye doğru yatmışsa tehdit, saldırganlık ve kötülük belirtisidir.
Kulaklarını ileriye doğru uzattığı zaman; kendine güven, dikkat kararlılık belirtisidir. habercisidir.Çalışma sırasında geriye yatmış ise isteksizlik belirtisidir.
Ahır içerisinde atlar dinlenme, uyuklama veya yemlemekle zaman geçirirler. Bu durumda bakıcı veya binicinin ata yaklaşması gerektiğinde ata öncelikle seslenmelidir.(adını söyleyerek, ohoo, oğlum, kızım vb.) Bu durumda at kımıldanarak, bakarak veya seslenerek karşılık verir ve davranışlarından, gelmesini istekle beklediğini belli eder. Bazı atlar ayakta uyur bu yüzden seslenmeden yaklaşmak atı korkutabilir. Yine bazı atlar yem yerken kıskanç olurlar veya sakin bir ortam isterler rahatsız etmemek gerekebilir.
Ahır dışında da önden yaklaşmak en doğru şeklidir. Yaklaşma sakin, atı ürkütmeden ve korkutmadan yavaş davranışlarla konuşarak, ilk yaklaşılan uzun özellikle burun üstü ve boynu okşanarak olmalıdır. Ata her yaklaşma da hoşuna giden bir şeyler vermek (ot, arpa, havuç, üzüm vb) iyi niyeti gösterir.
Pony’ler ve atların tek bir farkı vardır “BOYLARI”.
Cidago kemiğinden ölçülerek 1.48 m’nin altında kalan küçük atlara “pony” denir.
Eğitmenler cidago kemiğine koydukları bir cetvel yardımıyla bir atı pony’den ayırt edebilirler.
Boylarına göre ayrılmış 4 çeşit pony vardır: Ülkelere göre bu standartlar 2-3 cm değişiklik gösterebilir.
1,08 - Pony A < 1,20
1,20 > Pony B < 1,30
1,30 > Pony C < 1,40
1,40 > Pony D < 1,48 (FEI standardı)
Nalı olan pony’lerin boyları 1cm değişiklik gösterebilir.
Sağlıklı bir at dinlenirken; canlı, kılları parlak, boyun ve baş yüksek, kulakları dik, çevreyle ilgili, gözler parlak ve yaşsız, ayakları üzerinde sağlam durur.
Kendisine verilen yemi ve suyu iştahla yer ve içer. Nefesi kötü kokmaz. Dakikada 8-16 kez soluk alır.